Orden je tijd*

horloge 24 uur

Kijk eens naar dit horloge….. Als de wijzer één keer rond is geweest, heeft hij 24 uur afgelegd, 4 blokken van 6 uur: nacht, ochtend, middag en avond. Wat denk je ervan om zo je tijd in te delen? Neem de 4 blokken als uitgangspunt en maak in alle vrijheid voor jezelf een dagindeling. Als hij eenmaal na wat schaven vaststaat, houd je er dan aan. Nu zijn het niet meer de omstandigheden die je leven bepalen maar kun je de omstandigheden binnenbrengen in jouw dagritme.

Agenda

Bij een gezonde dagindeling hoort een agenda waarin je opschrijft wat gedaan moet worden. Het geheim van een goede agenda is dat je de juiste werkzaamheden op de juiste plek zet. Elk tijdkwart is niet hetzelfde qua beleving: in de ochtend is er veel energie voorhanden voor het creatieve werk; in de middag neemt de energie af en is het tijd voor de lopende klussen; de avond is voor ontmoeting en ontspanning; de nacht voor rust en opladen.  Laat elke week een halve dag blank en zoek stilte en afzondering in die tijd.

Het is van belang ergens aan te beginnen omdat het er de tijd voor is en niet omdat ik er zin in heb. 
Eveneens is van belang ergens mee te stoppen, niet omdat het af is, maar omdat het tijd is om iets anders te gaan doen.

Overweeg zorgvuldig wat je in je agenda schrijft want eenmaal opgeschreven staat het vast. Anders blíjf je schuiven en is er weer het gevaar dat je agenda door anderen wordt bepaald. Durf gerust ‘nee’ te zeggen en dat ook nog zonder je te verantwoorden……!! Veronachtzaam het ochtendgebed niet. Het gebed in de vroegte is beslissend voor de hele dag.

Chronos- of Kairostijd

We kijken nog eens naar het horloge. Je kunt niet in één oogopslag de precieze tijd zien, je krijgt meer een idee in welk tijdkwart je bent. Dat brengt ons op het verschil tussen chronos- en kairostijd. Chronostijd is de voortploeterende en zichzelf alsmaar herhalende secondeteller op ons horloge, smartfone enz. Elke seconde duurt even lang en de tijd verstrijkt in een treurige sleur. Hoe anders is Kairos. Het is de tijd van de ontmoeting, van de stilte, van het ongedeelde ogenblik; het is de tijd waarin je de tijd vergeet.

De bedoeling van een vaste dagindeling is dat er tijd vrij komt voor geestelijke ontwikkeling. Dit wordt bereikt door dagelijks een uur te besteden aan ORA (bid) en LEGE (lees/studeer). Wanneer dat uur plaatsvindt, kan ieder in zijn of haar situatie het beste bepalen. Voor het gebed gaat de voorkeur uit naar het eerste uur in de ochtend. In het begin zal het lastig zijn zo’n vast ritme aan te houden maar als je er aan gewend bent, gaat het steeds makkelijker. Je gaat de vruchten ervan plukken: er ontstaat meer rust en evenwicht in je leven.