Lees

Als uw woord opengaat, wordt het licht,

het schenkt onwetenden inzicht.

Ontelbare boeken zijn er al geschreven en dagelijks worden er nog bijgevoegd. Boeken tot lering of vermaak, geschiedenis en kookboeken, religieuze en tuin boeken etc. etc.

Welk boek?

Maar we zijn binnen de tuin van ons leven in het perk ‘Inzicht’ beland. De vraag moet dus zijn: welk boek verschaft ons nu inzicht in wie we zijn, wat onze herkomst en onze toekomst is? Een misschien nog wel belangrijker vraag is: welk boek wijst ons de weg naar de vrijheid (wat dat dan ook moge zijn)?

Het meest voor de hand liggend is te beginnen met het boek dat het meest vertaald, verkocht, gelezen en van commentaar is voorzien. De naam…….. bijbel.

De allereerste vraag is natuurlijk: heeft de bijbel het in zich, ons inzicht verschaffen in wie we zijn en wat onze herkomst en toekomst is? En meer nog: wijst ze ons de weg van bevrijding, want dat was toch onze zoektocht vanaf het begin.

Aan de gang

Niemand kan dat je vertellen want dat is uit de tweede hand. Laat je door niemand overtuigen want dat is niet betrouwbaar. De enige oplossing is…. doen: zelf gaan lezen zodat je gaat ervaren wat het met je doet (dat zeg ik verkeerd want de ‘het’ wordt een ‘hij’). Begin niet aan het begin maar bij de man die ’tijding van vreugde’ het intiemst verhaalt: Johannes.

Verder lezen