Leef als atleet

Waar grenzen worden getrokken, wordt vrijheid geschapen.

En is het niet precies dát wat een goed atleet doet: grenzen trekken. Want alleen daarbinnen heeft hij de vrijheid om zich te concentreren op één ding: de top halen. Naast die focus op het doel zijn er nog een aantal eigenschappen die een goede atleet tot een topatleet maken.

Eigenschappen

In de eerste en misschien wel belangrijkste plaats lopen we aan tegen het woord: discipline. Een welhaast onmogelijk woord voor veel mensen want in het kielzog van dit woord komen ook andere mee die evenmin populair zijn.

Te denken valt aan: gehoorzaamheid. Toch kan een atleet niet zonder het luisteren naar haar coach omdat zij er in haar eentje niet komt.

Andere woorden zijn wilskracht, veerkracht en doorzettingsvermogen. Niet opgeven als het tegen zit. Gaat het niet op deze manier dan proberen we een andere.

Dan is daar ook nog het ritme van de dag met een gezonde afwisseling van inspanning en ontspanning. En een gezond leefpatroon met goede voeding liefst niet uit supermarkten met hun platgewalste producten.

Zoals je ziet komt een goed, gezond en zinvol leven je niet aanwaaien. En dat is precies de overeenkomst tussen mensen die streven naar zo’n leven en atleten.

Je zou dit alles als volgt kunnen samenvatten: “Eet wat je niet lust, drink wat je niet lekker vindt en doe wat je niet wilt”.

Mark Twain

Verder lezen